Ingredience
- 4 vejce
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 125 ml stolního oleje
- 125 ml vody
- kakaový prášek
Postup
Oddělím žloutky od bílků. Žloutky utřu s cukrem do běla, za stálého míchání přidám olej a vodu, pak polohrubou mouku s práškem do pečiva.
Z bílků ušlehám sníh a zlehka zamíchám do hmoty.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy naleju větší část těsta, do zbylého zamíchám 2 lžíce kakaového prášku a doleju do formy.
Vkládám do hodně vyhřáté trouby, snížím teplotu a peču pomalu, cca 40 minut.
Během pečení (zvláště z počátku) troubu neotvírám – těsto by spadlo; ke konci pečení zkouším špejlí, zda je bábovka propečená.
Bábovku vyndám z trouby, nechím chvilku ve formě, pak vyklopím.
Bábovka je velmi vláčná a vydrží, pokud vydrží, dlouho čerstvá.