Ingredience

Postup

Prosetou mouku, máslo pokojové teploty a ostatní součásti spojíme v kompaktní hmotu.

Dáme ztuhnout do ledničky (chladné spíže, je-li) a druhý den vytvářime tlustší „hady“. Pak z hadů odkrajujeme menší kousky, z nichž ručně vypracováváme malé rohlíčky, které klademe na plech. Plech nemusí být vymazaný. Rohlíčky ručně tvarujeme co nejmenší.

Pečeme pozvolna v mírně předehřáté troubě (cca 150–170 °C). Dvířka od trouby můžeme nechat mírně pootevřená. V podstatě rohlíčky sušíme.

Hlídáme bedlivě, aby nezačaly hnědnout. Hotové jsou, když začnou být na omak tuhé a trošičku „zrůžovobéžovatí“. Kontrolujeme občas malíčkem pevnost rohlíčku; když drží pevně pospolu, vyndáme plech z trouby.

Upečené a co nejteplejší jednotlivě „mácháme“ ve směsi moučkového cukru s vanilkovým. Na větší vanilkové provonění je možno do misky se směsí cukru dát kousek rozemnuté pravé vanilky.

Klademe vychladlé do uskladňovací krabice vyložené papírovým ubrouskem.

Vanilkové rohlíčky dle tohoto receptu jsou velmi křehké a rozplývají se na jazyku.